toppbild mexiko 2016
Väpnad attack mot observatörer i Oaxaca, Mexiko

Minst två deltagare i en internationell observatörsdelegation har dödats i Oaxaca, flera personer är skadade och flera är försvunna. Uppgifter från finska Hufvudstadsbladet och pressmeddelanden från organisationer i Mexiko gör gällande att en finsk medborgare och en mexikansk medborgare ska ha dödats. Enligt den mexikanska tidningen La Jornada attackerades en delegation av internationella observatörer när dessa var på väg till samhället San Juan Copala för att överlämna kläder, mat och filtar.

La Jornada kallar San Juan Copala för ”municipio autónomo” eller ”autonom kommun”, vilket är samma namn som zapatisterna använder för de områden som de kontrollerar i Chiapas. San Juan Copala ska vara regional huvudort för en organisation som kallar sig Movimiento de Unificación y Lucha Triqui-Independiente (MULT-I). La Jornada uppger att de som låg bakom attacken på den internationella delegationen tillhör Unión de Bienestar Social de la Región Triqui (Ubisort), en organisation med kopplingar till det politiska partiet Partido Revolucionario Institucional (PRI) som styrde Mexiko i 70 år fram till år 2000. Delstatsguvernören i Oaxaca tillhör fortfarande PRI och har varit hårt kritiserad av fackföreningar och sociala rörelser i Oaxaca.

Enligt information från olika webbsidorska Ubisort ha hållit San Juan Copala omringat i flera månader och trakasserat kvinnorna, strypt el- och vattentillförsel och hindrat människor från att ta sig in och ut. Ett antal personer, bland dem journalister och fotografer, är försvunna efter attacken och det befaras att antalet dödade är högre än vad som hittills kommit fram. Ett 20-tal utländska observatörer från Belgien, Finland, Italien och Tyskland ska ha övervakat solidaritetskaravanen. Ett ögonvittne som citeras av La Jornada säger:

“De var på väg in i den autonoma kommunen när de attackerades med eldvapen. Ingen vet hur många som har skadats eller försvunnit. Hittills vet vi bara att två personer har dött.”

Kristna Fredsrörelsen deltar i två medföljningsprojekt i Guatemala och Chiapas, södra Mexiko. Kristna Fredsrörelsens personal i Guatemala och Mexiko befinner sig långt från platsen där attacken utfördes och det är ingen fara med oss åtta som finns på plats här.

följande hemsida finns en blixtaktion som stöds av det mexikanska människorättscentret Frayba och andra organisationer.

Affisch från Oaxaca: “Vi kräver frihet och de skickar militären.” Foto: Aron Lindblom.

Nedan följer en lista på länkar till uttalanden och artiklar om attacken i Oaxaca:

Notis från latinamerika.nu (svenska): http://www.latinamerika.nu/minst-tva-doda-i-vapnad-attack-pa-internationell-delegation

Notis från finska Hufvudstadsbladet (svenska): http://www.hbl.fi/text/utrikes/2010/4/28/w46302.php?sms_ss=email

Notis från Fria Tidningen (svenska): http://www.fria.nu/artikel/83570

Artikel från Al Jazeera (engelska): http://english.aljazeera.net/news/americas/2010/04/201042812413686521.html

Artikel från La Jornada 28 april (spanska): http://www.jornada.unam.mx/2010/04/28/index.php?section=estados&article=039n1est

Artikel från Contralínea 28 april (spanska):

http://contralinea.info/archivo-revista/index.php/2010/04/27/grupo-armado-ataca-caravana-de-paz-en-oaxaca/

Flera pressmeddelanden finns publicerade på kaosenlared.net (spanska): http://www.kaosenlared.net/noticia/oaxaca-organizaciones-colectivos-muestran-rechazo-ante-ataque-paramili

Pressmeddelande från den internationella delegationen inför deras resa (27 april, på spanska): http://ewwaunel.wordpress.com/2010/04/27/municipio-autonomo-san-juan-copala-oaxaca-mexico-sitiada-por-paramilitares-comienza-caravana-de-observacion/

Artikel från 2007 med anledning av invigningen av den autonoma kommunen San Juan Copala (Citat: la creación del municipio autónomo de San Juan Copala representa una respuesta pacífica de los pueblos indígenas por encontrar espacios de participación y representación política, atendiendo a sus condiciones económicas, políticas y culturales concretas.): http://www.jornada.unam.mx/2007/01/10/index.php?section=opinion&article=019a1pol

Alva, Anton, Aron, Cecilia, Charlotta, Darinka, Lena och Ida från Fredstjänst i Guatemala och Mexiko.

Comments (5)

  1. Pingback: Blixtaktion Oaxaca « Fredsobservatörernas blogg

  2. Pingback: Fortsatta våldsamheter i Oaxaca « Antonfredsobservator's Blog

  3. Pingback: Straffriheten bidrar till fortsatta attacker mot mr-försvarare « Fredsobservatörernas blogg

  4. Pingback: Gör en insats för människorättsförsvarare i Latinamerika! | Fredsobservatörernas blogg

Comments are closed.