toppbild mexiko 2016
Aktuellt från Guatemala och Chiapas

Sedan starten på året har fyra människorättsförsvarare mördats i Guatemala, där Kristna Fredsrörelsen just nu har fyra fredsobservatörer. Den 25 februari publicerade den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) ett pressmeddelande för att fördöma morden och uppmana den guatemalanska staten att utreda fallen och döma de skyldiga:
http://www.cidh.org/Comunicados/English/2010/21-10eng.htm

Den 23 februari skrev Kristna Fredsrörelsen och 58 andra internationella organisationer under ett brev till presidenten för att uttrycka sin oro över de fortsatta morden på människorättsförsvarare i Guatemala. Läs mer här: http://www.frontlinedefenders.org/node/2385

Situationen är även allvarlig i Chiapas i Mexiko, där Kristna Fredsrörelsen har tre fredsobservatörer. Den sjätte februari urartade en markkonflikt mellan medlemmar av Organisationen till försvar för ursprungsfolkens och böndernas rättigheter (OPDDIC) och civila stödbaser till Zapatistarmén för nationell befrielse (EZLN). OPDDIC har tidigare hotat och attackerat människorättsförsvarare och med hot om våld försökt tillskansat mark från andra bönder. Den här gången svarade zapatisterna med att mobilisera ett stort antal obeväpnade civilpersoner för att återta mark som OPDDIC tagit, vilket resulterade i att medlemmar från OPDDIC öppnade eld. En person dog vid sammandrabbningen men sedan dess tycks de två organisationerna ha kunnat mötas. Situationen är idag så pass lugn att det går att skicka fredsobservatörer till området med hopp om att dessa ska kunna hindra en eskalering av konflikten. Människorättscentret Frayba har mer information om konflikten på sin hemsida (på spanska):
http://www.frayba.org.mx/archivo/informes/100217_informe_bolom_ajaw_final.pdf

Aron Lindblom, samordnare för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Guatemala och Mexiko.