toppbild mexiko 2016
Lovande fredsobservatörer äntligen på plats

Vårt uppdrag är att värna om mänskliga rättigheter. Att genom vår närvaro förebygga våld mot civilbefolkning och människorättsförsvarare i Guatemala och Chiapas i södra Mexiko.

Ivriga förberedelser på Casa Romelia i Antigua inför våra uppdrag som fredsobservatörer.

Efter några veckors intensiva förberedelser i Stockholm och Härnösand är vi äntligen på plats. Vi är sju lovande fredsobservatörer från ett kallt land långt borta där fred är en del av vardagen. Och så Aron förstås vår samordnare som har varit i den här delen av världen ett tag nu. Vi som är vi är Alva, Cecilia, Charlotta, Darinka, Ida, Lena och Anton.

Att vi är lovande skriver jag för att vi är det. Det lovar gott för freden här att Sverige har lyckats samla ihop en så bra grupp med människor som vill åka så långt för att se efter att de mänskliga rättigheterna för människor som vill stå upp och kräva det som tillhör dem. Med Sverige menas i det här fallet Kristna Fredsrörelsen och kanske då främst de som är ansvariga för rekryteringen av oss som numera finns här borta, bra jobbat!

I torsdags (25/2-10) kväll landade vi på flygplatsen i Guatemala City efter en tillsynes oändligt lång dag i olika flygmaskiner. Precis som utlovat stod Aron och väntade på oss utanför flygplatsen. Med sig hade han den, för oss så välbekanta, sortens skruttig minibuss som är så typisk för den här delen av världen. Första anhalt blev sedan huset i zon ett i Guatemala city där Alva, Cecilia, Charlotta och Lena ska tillbringa en stor del av sina liv de nästkommande fem månaderna och troligtvis lika länge till. Därefter skakade vi vidare västerut mot Antigua där vi matade in en lagom mängd hämtpizza innan vi däckade i señora Romelias sköna hem, rejält slitna efter det genomlevda 31-timmarsdygnet. Fredag och lördag ägnades åt ytterligare förberedelser för våra uppdrag innan Anton, Darinka och Ida i sällskap med Aron drog vidare till Mexiko på söndagmorgonen, efter att ha tagit en ordentlig sovmorgon ända till 4.50 då bussen stod utanför Casa Romelia och väntade.

I Mexiko har vi hamnat i världens vackraste stad, många kategorier, San Cristobal de las Casas. En riktig kolonial pärla i vackert rutnätmönster och med fantastiska platser, gator och folkliv. Det finns till och med ett par gågator här! Dagarna här består av utbildning inför vårt uppdrag, på onsdag åker Anton, Darinka och Ida till ett zapatistsamhälle för att observera och förhindra eventuella övergrepp. Våra förväntningar har eskalerats efter månader av väntan och föreberedelser. Våldet och rädslan hos människorna vi ska medfölja kommer förhoppningsvis att utvecklas i motsatt riktning tack vare vår närvaro. Äntligen händer det! Nu försvinner vi snart i två veckor. Men misströsta ej, vi kommer tillbaka.

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko